Mezas

Bronzen slavernijmonument Almere

Onthulling Bronzen slavernij monument Almere - Patrick Mezas

Het Almeerse slavernijmonument is vrijdagavond onthuld op het Mandelaplein. Dit gebeurde aan het begin van de Keti Koti herdenking. Keti Koti is het herdenken van de afschaffing van de slavernij. Wethouder Maaike Veeningen onthulde het monument

Het monument is een kunstwerk van de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas. Het beeld is drie meter hoog, waarin slaventaferelen en ‘de weelde van Nederland’ te zien zijn. De insteek is dat iedereen in Almere zich ervan bewust wordt dat de slavernij honderden jaren heeft geduurd. Ook moet duidelijk worden dat Nederland in die slavernij een actieve rol heeft gespeeld, zegt Mezas. Op het kunstwerk staan QR-codes die bezoekers kunnen scannen voor meer informatie over de slavernij.

Persmoment: Journalisten van vooraanstaande media aanwezig

Bij de onthulling van het bronzen monument waren journalisten van bekende media, waaronder Hart van Nederland, NOS, Almere deze Week en Omroep Almere aanwezig. Het standbeeld trok veel aandacht vanwege zijn betekenis en artistieke waarde.

De nieuwsartikelen van de verschillende platformen kunt u hier teruglezen:

Wethouder Maaike Veeningen onthult het monument

Met trots en respect onthulde wethouder Maaike Veeningen het slavernij standbeeld van Patrick Mezas. De wethouder sprak haar waardering uit voor het kunstwerk en benadrukte het belang van het herdenken van het slavernijverleden.

Fotocollage: Een glimp van het indrukwekkende standbeeld

Hieronder vindt u een fotocollage die een glimp opvangt van het slavernij standbeeld van Patrick Mezas en de indrukwekkende onthulling. De beelden tonen de onthulling door wethouder Maaike Veeningen, omringd door journalisten, kunstliefhebbers en betrokken burgers. Het standbeeld straalt kracht en emotie uit en toont de unieke artistieke visie van Patrick Mezas.

Het werkproces: Een meesterwerk tot leven gebracht

Het werkproces van het standbeeld is een ware ambachtelijke prestatie geweest. Patrick Mezas heeft gebruik gemaakt van een miniatuur versie en heeft het beeld in losse delen vervaardigd. Later zijn deze delen samengevoegd tot één geheel en in brons afgegoten. Dit nauwgezette proces heeft geleid tot een meesterwerk dat de complexiteit en het belang van het onderwerp tot leven brengt.

Een blijvende herinnering: Kunstenaar Patrick Mezas

Met de onthulling van dit slavernij standbeeld draagt Patrick Mezas bij aan het culturele landschap van Almere en stimuleert hij een open en respectvolle dialoog over ons verleden. Het monument zal dienen als een blijvende herinnering en inspiratie voor toekomstige generaties.

Voor meer informatie over kunstenaar Patrick Mezas en zijn werk kunt u hier contact opnemen.