Mezas

Bronzen slavernijmonument met QR-codes krijgt vorm – Omroep Flevoland

Ik benverheugd om u uit te nodigen voor de onthulling van het langverwachte slavernijmonument in Almere, ontworpen door de kunstenaar Patrick Mezas. Dit monument, dat momenteel gestaag vorm krijgt, belichaamt de diepgaande betekenis van de slavernijgeschiedenis en roept op tot bewustwording en reflectie.

Het monument, dat een hoogte van drie meter zal hebben, zal diverse bronzen elementen bevatten die momenteel in een werkplaats in Limburg worden gegoten. Deze onderdelen worden later samengevoegd tot een indrukwekkend geheel. Patrick Mezas heeft met zijn artistieke visie ervoor gezorgd dat het kunstwerk zowel slaventaferelen als ‘de weelde van Nederland’ symboliseert. Hiermee wil hij benadrukken dat de slavernij eeuwenlang heeft geduurd en dat Nederland een actieve rol heeft gespeeld in dit duistere hoofdstuk van de geschiedenis.

Op het monument zullen meerdere QR-codes worden geplaatst. Door deze te scannen, kunnen bezoekers dieper inzicht krijgen in de slavernij en meer informatie vergaren. Het Comité 30 juni/1 juli heeft zich sinds 2018 ingezet voor de realisatie van een slavernijmonument in Almere. In datzelfde jaar organiseerde het comité de allereerste Keti Koti-herdenking in onze stad. Keti Koti is een jaarlijkse herdenking ter ere van de afschaffing van de slavernij.

Het heeft vijf jaar geduurd voordat het monument groen licht kreeg van de Almeerse gemeenteraad, die in 2021 nog tegen de komst ervan stemde. Maar nu is het moment aangebroken waarop we het monument met trots kunnen onthullen. Op 30 juni vindt de onthulling plaats in het Mandelapark in Almere.

Ik nodig u van harte uit om dit belangrijke en betekenisvolle kunstwerk te komen bewonderen en deel te nemen aan de herdenking van de slavernijgeschiedenis.

Voor meer informatie over het monument en de onthulling kunt u contact met mij. Ik hoop u binnenkort te mogen verwelkomen!

Bekijk mijn nieuwste werk

Slavernij Monument Almere

Het standbeeld straalt kracht en emotie uit en toont de unieke artistieke visie van Patrick Mezas.